muz2.jpgNéhány évvel ezelőtt online múzeumokról szigorúan csak jövő időben beszéltek az igazgatók és kurátorok, mára azonban minden nagyobb galéria az interneten is hozzáférhetővé tette a kollekciójának nagy részét, így akár otthonról is bejárhatjuk a világ vezető múzeumait, sőt!

Androidos vagy iOS-os okostelefonnal interaktív tárlatvezetés mellett nézhetjük meg minden idők legértékesebb műalkotásait. Az online múzeumok elterjedését a Google azzal alapozta  meg 2009-ben, hogy a Prado Project keretein belül a GoogleEarth technológiáját felhasználva 14 világhírű festményt – köztük Rembrandt és Velázquez munkáit – tett megtekinthetővé, 14 gigapixeles képfelbontásban.  Az ötlet működőképesnek bizonyult, így 2011-ben a Google hozzáférhetővé tette a világ 17 nagy múzeumának tárlatát az online látogatók számára. A googleartproject-hez akkor olyan múzeumok csatlakoztak, mint a New York-i Metropolitan, a Modern Művészetek Múzeuma (New York), vagy a londoni Tate galéria, a felhasználók pedig a múzeumok kiállítótermeit bejárva El Greco, Rembrandt, Goya, Renoir vagy Manet műveiből saját virtuális gyűjteményt hozhattak létre.

Két éve közel négyszáz virtuális termet nyitottak meg, ez a szám azonban azóta is folyamatosan bővül. Idén márt negyven ország kétszáz gyűjteményének negyvenezer műtárgya tekinthető meg, melyek között már az Iparművészeti Múzeum, a Petőfi Irodalmi Múzeum, a Nemzeti Múzeum és a Szépművészeti Múzeum műkincsei is megtalálhatóak. Nem meglepő, hogy a projekt sikerét látva a világ múzeumainak egy jelentős hányada saját digitális kollekciót hozott létre, számos alkalmazással és extra tartalommal segítve a látogatók kényelmét. Éppen ezért egyes múzeumok, mint például az Iparművészeti Múzeum a googleartproject-hez csupán kedvcsináló kollekcióval csatlakoztak.

Napjainkban a legnagyobb képtárak interaktív galériái rendkívül gazdag képanyaggal várják az online látogatókat. A londoni Tate az elsők között volt, akik felismerték az online galériákban rejlő lehetőségeket, melyekkel egyrészt népszerűsíthetik a tárlataikat, másrészt a termeikbe vonzzák a látogatókat.  Mindez meg is látszik, hiszen a Tate honlapja áttekinthető és könnyen kezelhető, a multimédiás tárlatvezetésen kívül számos rövidfilm és interjú tekintető meg kortárs művészek közreműködésével. Ezek mellett a galéria 16 okostelefon alkalmazással próbál a látogatók kedvében járni, melyek többsége ingyenes. Ezek nagy része ugyan egyelőre csak iPhoneon és iPaden érhető el, de néhány jelentős alkalmazás már Androidos okostelefonokon is fut.

Hasonlóan igényes a New York-i Modern Művészetek Múzeuma (MMM) online felülete. Az múzeum multimédiás részlegén belül gazdag audio-, video- és interaktív anyag érhető el, de feltűnően erőteljes a múzeum szociális médiában való jelenléte is. Az MMM oldaláról szintén számos alkalmazás tölthető le, melyek egyaránt elérhetőek iOS-ra és Androidra is. Ilyen módon a telefonunkon keresztül lehetőségünk nyílik audio-tárlatvezetésre, mely során a múzeum kurátorának vezetésével olyan mesterművekkel is megismerkedhetünk közelebbről, mint Van Gogh Csillagos éje, vagy Munch Sikolya. A honlap külön részleget szentel a gyerekek számára, ahonnan iPadre olyan applikáció is letölthető, mellyel saját műalkotásokat hozhatnak létre a galéria festőinek stílusában.

Természetesen nem maradhat ki a sorból a világ legnagyobb múzeuma, a párizsi Lovure sem.  A múzeum weblapjáról iOS-ra és Andriodra is letölthető audio-tárlatvezetésre alkalmas applikáció ugyan nem ingyenes (alig több mint két font), de cserébe az igényes vezetés során olyan műremekeknél is elidőzhetünk, mint a milói Vénusz, vagy a Mona Lisa. Az alkalmazás elsősorban a múzeumi látogatók számára lett kifejlesztve, de távolból is nagyszerűen működik. Ingyenesen tölthető le a Louvre HD alkalmazás, mellyel századokra lebontva több száz műalkotást tekinthetünk meg akár az íróasztalunk mögött ülve is. A képek a kellemes háttérzene mellett video- és hanganyag nélkül is ugyanúgy élvezhetőek.

A tajpei-i National Place Museum galériája szintén az online múzeumok élvonalába tartozik, mely ókori kínai műtárgyak hatalmas kollekciójával várja a látogatókat, melyek közül több 3D-ben is megtekinthető. Az ingyenesen letölthető iPad applikációval pedig kedvünkre böngészhetjük végig  a kiállítótermek több száz fotóját.

Tévedés lenne azonban azt gondolni, hogy a világhírű múzeumok mindegyike olyan felhasználóbarát és információgazdag, mint a felsoroltak. Az Egyesült Államok legnagyobb galériája, a Metropolitan például meglepően szegényes a telefonos alkalmazások terén. A berlini Neue Nationalgalerie honlapja pedig hozzá sem fogható a már tárgyalt múzeumok oldalaihoz képest, ráadásul nem tartalmaz multimédiás anyagokat sem. A látogatók ugyan megnézhetik a galéria és Berlin néhány más múzeumának kollekcióit, de nagyon hiányoznak az applikációk és a szociális médiában való jelenlét. A madridi Prado sem büszkélkedhet mobiltelefonos applikációkkal. Mindössze egy nem hivatalos alkalmazás férhető hozzá, mely 1,58 fontért kínál audio-kommentárt a Prado 25 műből álló részleges kollekciójához, azonban fényképek híján csak azoknak éri meg kifizetni az összeget, akik személyesen is ellátogatnak a galériába.

A magyar online múzeumok közül feltétlenül érdemes megemlíteni a Szépművészeti Múzeum honlapját. A képtárak közt kutatva meglepő, hogy milyen kevés múzeum gondolt a hallássérült látogatókra. A Szépművészeti azonban élen jár ebben, hiszen a közelmúltban egy olyan alkalmazást tett közzé, mely kifejezetten a hallássérült látogatókat célozza. Az alkalmazás, mely iOS-ra és Andrioidra is elérhető, mintegy 150 festményről nyújt információt nemzetközi jelnyelveken, valamit interaktív térképet is tartalmaz.

Kerestél már fel online múzeumot?
  
pollcode.com free polls 

 hg

 

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://kult-kor.blog.hu/api/trackback/id/tr155249819

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása